FOTOĞRAF MAKİNALARINDA KAÇ ÇEŞİT SENSÖR VARDIR?
Dijital görüntü ; Piksellerin (Renk kareleri) bir araya gelip oluşturduğu görüntülere dijital görüntü denir.
Dijital görüntü üzerinde görüntü algılayıcı pikseller ve farklı bir çok katman bulunur. Görüntü sensörü objektiften yansıyan görüntüyü fotosit denilen milyonlarca diyot yardımıyla sayısal veriye dönüştürür. Bu diyotların her biri bir piksel karesine denk gelir. Kullandığımız sensörler RGB renk formatındadırlar. RG,BG,RG,RG,BG şeklinde veya değişik kombinasyonlarda dizilirler. Yeşil renk piksellerinin fazla olması sebebiyle sensörler genelde yeşil renkte görünürler. Kırmızı ,Yeşil ve mavi renklerinde olan renk filtrelerinin her biri, 256 farklı renk tonuna sahiptir.Her piksel komşusu olan diğer pikselleri de göz önünde bulundurarak 16,7 milyon farklı renk tonundan birini kaydeder ve görüntünün tamamının oluşmasını sağlar.
Algılayıcılar da yaygın olarak CMOS ve CCD teknolojileri kullanılır. Bunların dışında X3 ismiyle bilinen Foveon’un ürettiği Sigma DSLR makinelerde farklı bir teknoloji daha kullanılmaktadır.
Sensör Boyutları ; Makinaların sahip olduğu sensör boyutları değişkenlik gösterse de belli başlı olarak Full Frame (Tam kare), APS-C (1.5x veya 1.6x kroplu), 1”CX (2.7 çarpanlı), Four Thirds (2x çarpanlı) gibi 3-4 çeşit sensör boyutu vardır.
Fotoğrafın 50mm ile çekildiğini düşünelim. Full Frame sensöre sahip bir kamerada mavi çerçeveli kısım kadar bir alanı fotoğraflayabilirken kroplu yani APS-C sensöre sahip bir gövde ile çekim yapıldığında sarı çerçevenin içerisindeki kadar bir alanı görüp fotoğraflamak mümkün oluyor. Objektif değişmediği halde görülebilen alanın azalmış olması normalde daha dar açılı bir objektif kullanılarak çekilmiş gibi görünmesine neden oluyor. İşte bu duruma krop çarpan faktörü deniliyor. Full frame sensör ile 50mm olan odak uzaklığı APS-C sensörde 50mm x1.5 = 75mm oluyor. Yani kroplu sensördeki 50mm objektif ile alınan görüntü Full frame sensörde 75mm objektif ile alınan görüntüyle aynı oluyor. Bursa ürün fotografçılığı alanında biz orta format makina kullanarak durumu farklı bir boyuta taşımaya çalışıyoruz.
Son yorumlar