PORTRE ÇEKİMİ NASIL YAPILMALI?

PORTRE ÇEKİMİ NASIL YAPILMALI?

 

Portre fotoğrafları yüz ve modelin ifadesinin baskın olduğu bir fotoğraf türüdür. Modelin içinde bulunduğu duygu durumunu yansıtan fotoğraflardır. Modelin doğal ve içten yaşadığı duygu durumunu doğru yansıtabilmek için birçok açıdan fazlaca fotoğraf çekilebilir. 

 

 

 

 

 

 

 

                                         ÇEKİM AÇISI 

 

Portre fotoğrafı çekilirken model ile göz hizasından çekim yapmak aynı zamanda izleyiciyi ilede göz teması kurmak olarak düşünülebilir. Modelin her zaman gözüne netleme yapmak size doğru netlikte fotoğrafı verecektir.

MODELİN BAKIŞ YÖNÜ

Modelin baktığı yön,yansıtılmak istenen atmosferi etkiler. Modeli doğrudan kameraya baktırarak yapılan çekimler, izleyici ile de doğrudan bir iletişim kurmanızı sağlayacaktır. Ardından farklı açılara baktırıp çektiğiniz fotoğraflarla kıyas yapabilirsiniz. Eğer izleyicilerde merak uyandırmak veya farklı düşüncelere yönlendirmek istiyorsanız modelin farklı yönlere bakmasını sağlayarak yeni çekimlere yapabilirsiniz. 


                         ARKAPLAN VE KOMPOZİSYON

Portre fotoğraflarında ana duyguyu ön plana çıkarabilmek için kalabalıktansa daha sade arkaplanlar kullanabilirsiniz. Kalabalık ve göz yoran arka planları kimi zaman kaldırmak zor olsa da dış çekimlerde kısık diyaframla arka planı fluya düşürerek de güzel portre fotoğrafları çekebilirsiniz. Modelin baş ve omuzları içine alan bir kompozisyon yerine, örneğin gözlerine odaklanarak çekim yapmayı deneyin. Ayrıca altın noktalar ile kesim kurallarına uyarak bakış-baş boşluğunu ayarlayarak estetik bir kadraj elde edebilirsiniz. Portreyi çene altından veya boyun yarısından kesip kadrajı boğmak yerine omuzlara kadar çekerek doğru kadrajda fresh bir sonuç yakalayabilirsiniz. 


IŞIK

 

Işık fotoğrafın tarzına doğrudan etki ettiği için öncelikle modelin ruh haline uygun bir setup kurmanız gerekir. Bir çok tarda ışık kullanabileceğiniz gibi stüdyo ortamında hesap yaparken softboxlarınızın da türünü ve işlevini iyi bilecek ona göre bir çalışma yapmanız gerekir. Bazen karanlıkta bir mum ışığıyla çalışırken bazende stüdyo ortamında gölge odaklı portre çekimler yapabilirsiniz. Portre fotoğraflarında en az iki ışık kullanmak gerekir. Özellikle yakın portre çekimlerinde yüzdeki detayları ortaya çıkarmak için  ve belirginliği arttırmak için yanal ışık kullanılabilir. Ancak sert ve tepeden gelen ışık yüz hatlarını değiştirebilecek olumsuz gölgeler oluşturabilir. Flashlı çekimlerde sert ışıkların istenmeyen gölgeler oluşturmasını çeşitli difüzörler kullanarak engelleyebilirsiniz. 

 

Sert gelen flashları tavana veya modeli görmeyen duvara çevirerek ışığın difüz etmesini sağlayabilir. Tavandan seken ışığı model üzerinde verimli kullanabilirsiniz. Ayrıca elinizde olan tepeflashlarınızı gövdeden bağımsız kullanmanızda  mümkündür. Bunun için çeşitli flash tetikleyicileri kullanabilirsiniz. Işık kullanımında dolgu ışığı, saç ışığı ve ana ışık kaynağınızı tercih edip ayarladıktan sonra modeli fona çok yaklaştırmadan göz yormayan fotoğraflar üretebilirsiniz. Model ile arkaplan arasında en az 1 metre boşluk bırakılması gerekir. Yapay ışıkta modelle arkaplan arasından verilecek  bir ışık modelin gölgesinin arkaplana düşmesini engelleyecektir. 

Dış mekan portre çekimlerinde reflektör ve dolgu ışığı kullanmanız gerekebilir. 



UZAKTAN ÇEKİM

Makineyi modelden uzak tutun ve odak uzunluğunuzu arttırın. Örneğin modelin çok yakınından 35mm odak uzunluğu ile bir fotoğraf çekmek yerine, 7 metre uzağına gidip 135mm odak uzunluğu objektifle çekim yapmanız daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. 



OBJEKTİF SEÇİMİ 

Portre de kişiliği yansıtan karakteristik yapının objektif problemleriyle bozulması gerekir. Burun çıkıntısının belirginliğini azaltmak için uzun odak uzaklığına sahip objektifler kullanabilirsiniz. Yüz uzuvlarının birbiriyle uyumlu olmasını istiyorsanız, geniş açılı bir objektif yerine 85mm ve üstü objektiflerle çekim yapabilirsiniz. 

Kısa tele objektifler (85 ve 200 mm arası) portre fotoğrafçılığın da iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Bu rakamlar 35mm’lik sistem için geçerlidir. Geniş açılı objektifler yakın çekimlerde perspektif bozulmalarına yol açacağı için farklı tarzda sonuçlar çıkmasını sağlayacaktır. 

Scroll to top